20141202

Hijab

Perspektif aku tentang hijab sangat-sangat berbeza dari zaman remaja, zaman universiti, zaman sekarang---2014.

zaman remaja 2006-2007:

---hanya betul betul pakai tudung secara konsisten dalam jangka masa tingkatan 4 dan tingkatan 5. tapi masih level beginner, selimpang tudung kat bahu. masih tak tutup dada.

---masa zaman ni tak banyak seleksi tudung and i cont really care tudung tu cantik or tak as long as dia tutup rambut.


zaman kolej (Kolej MB) 2008-2010:

---pakai tudung tutup dada, tapi sangatlah ketara simptom mangsa fashion. setiap baju kurung yang aku ada mesti akan ada tudung yang matching dengan kaler baju tu. bila ingat balik aku mengerekot sendirian. it was hideous and aku tak tahu macam mana aku boleh terfikir benda tu adalah yang paling cantik yang aku pernah pakai.

---masa ni zaman baru nak up masuk usrah segala bagai, masuk je hujung tahun 2010 dah mula berjinak dengan tudung extra labuh. stock-stock macam tudung abby abadi pakai sekarang ni. 


zaman universiti (melbourne) 2011-2013

--- wardrobe pada tahun ni 180degree berubah. segala baju yang aku bawak dari malaysia ke melbourne semua ditukar dengan yang lebih labuh dan menutup punggung dan dada. mungkin sebab dikelilingi kakak-kakak usrah yang pakai tudung yang sangat labuh mencecah lutut, aku sangat bersemangat nak ikut pakai macam dorang.

---balik summer 2012 dan 2013, aku dapat rasa semorang (kawan, family, saudara) macam sangat terkejut dengan perubahan saiz tudung yang sangta mendadak. masa ni sangat terasa lain dengan semorang and it is hard to fit in, as i knew a lot of people were staring and at the back of their minds they must be wondering macam mana aku boleh sampai ke tahap amcam tu. amcam ekstreme sangat.

---kadang-kadang aku yang rasa segan sangat sebab nampak lain.

---tapi hanya abaikan perasaan tu sebab nak jadi ghuraba' (katanya) and redha Allah lebih sikit.


zaman 2014.

----sepanjang 2011-2013 aku tak pernah kisah dengan isu nak blend-in dengan local people in australia. aku tak pernah bother sama ada aku nampak pelik dan asing pada pandangan dorang.

----this year was totally different, maybe sebab aku dah tak lagi bersama dengan orang-orang usrah, tiba-tiba rasa asing tu jadi sangat ketara. the feeling of alienation and isolation are just inevitable.

---kawan-kawan dah tak banyak yang muslim, hanya satu or dua yang masih in contact, yang lain semuanya adalah non-muslim, yang sangat ebrbeza cara pakai dan cara hidup dari aku. pada masa ni masih lagi mengekalkan stail tudung labuh sekolah agama yang jahit tengan tu. basically most of them are hitam dan besar.

....

pada masa sekarang ni lah aku mula mempersoalkan rasional cara aku berpakaian. mungkin sebab environment ( yang msotly sanagt terdedah cara berpakaian), percanggahan budaya, sukar untuk blend in dengan society (ditambah dengan temperament aku yang sangat introvert and reserved), so the hijab im wearing is like a huge repellent to other people from approaching.

---and mostly aku terfikir kenapa aku pakai pakaian/tudung yang aku pakai sekarang ni. falsafah di sebaliknya, obligation as muslims to wear hijab, the boundaries, cara pakai, how much is revealing, and how much isn't.

---bila terfikir semula rasa nak nangis sebab ia terlalu overwhelming for my brain to digest,

---apa kaitan tudung dengan modesty and chastity.

---sebab yang orang selalu bagi untuk rasionalisekan hijab adalah untuk memelihara diri dari pandangan lelaki buas. perkara ini boleh dilihat dari bermacam perspektif. the equality in islam itself when it comes to self-expression for men and women.

---kenapa sepertinya perempuan sahaja yang perlu 'menjaga' dari maksiat. it is true that lelaki pun kena jaga pandangan dalam surah an-nur (ayat 30) dalam islam, basis utnuk memelihara diri pada lelaki adalah taqwa, iman dan self-control. pada perempuan, ditambah sikit: hijab. (walaupun ada berlainan tafsiran kewajipan tutup rambut, boundaries, etc)

---kalau dilihat di airport, muslim couples especially dari middle east, banyak sangat di mana yang perempuan bertutup segalanya seluruh badan dengan abaya hitam dan berpurdah. manakala yang lelaki bersenang memakai seluar pendek dan tshirt. yang namapk sunnah dan islam adalah jannggut sahaja. 

---kita yang muslim dan dah biasa mungkin tak nampak ia sebagai unfair. idk.

cara berpakaian seperti itu sahaja seperti emnunjukkan wanita itu perlu disembunyikan ataupun tenggelam dalam suasana. (mungkin bergantung pada culture)

---and for me, jika tertakdir aku bukan lagi islam atau yang sewaktu dengannya, i'd be comfortable to maintain the way i dress now as it really represents myself. tiada perhatian, lebih selesa dengan diri sendiri. membawa kepada persoalan lain:

---why do i wear it in the first place? makanya jawapan skema tak lain tak bukan akan membawa kepada; Ketuhanan, which i cant really refute or debate unless i no longer believe in the concept of faith.






No comments: